دوگانه متضاد در حوزه نقدینگی

بهروز خدارحمی معتقد است نقدینگی کشور رقم بالایی است اما به دو دلیل این نقدینگی به بخش های مواد حرکت نمی کند؛ نخست غیرواقعی بودن بخشی از نقدینگی و دوم بازدهی پایین بخش های اقتصادی.

با بررسی آمارهای موجود شاهدیم که رشد نقدینگی در کشورمان با روند افزایشی روبرو شده و به ارقام بی سابقه ای دست یافته است. این در حالی است که با وجود این مقدار نقدینگی بنگاه های تولیدی ما روز به روز ضعیف تر می شوند و بخش مولد اقتصاد به دلیل کمبود نقدینگی موثر در شرایط خوبی به سر نمی برد که در پی آن صادرات کشور ما هم از رونقی چشمگیر برخوردار نیست. برخی تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که اگرچه نقدینگی در آمار و ارقام بالاست اما تمام این رقم نقدینگی در دسترس نیست و نمی توان از آن استفاده کرد.

در خصوص این موضوعات با دکتر بهروز خدا رحمی، دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری در ایران به گفت و گو نشسته ایم که در ادامه می خوانید.

خدارحمی در خصوص رشد نقدینگی و بالا بودن این رقم گفت: بخش قابل توجهی از این مقدار نقدینگی به اعتبارات بانکی و رشد این اعتبارات باز می گردد البته باید به این موضوع اشاره کنم که بخشی از این آمار تنها روی کاغذ بوده و واقعی نیست.

وی در ادامه افزود: به عنوان مثال رقم بهره ای که سیستم بانکی در قبال تسهیلات اعطایی دریافت می کندحتی اگر هیچ تسهیلاتی نیز در خلال یک سال پرداخت نشده باشد در حساب بانک منظور می شود و این موضوع به نوعی نقدینگی کاغذی سیستم بانکی را تقویت کرده است و مقدار نقدینگی را در شاخص ها بالاتر می برد. به گفته وی شاید یکی از عواملی که باعث می شود بین ارقام نقدینگی کشور و نقدینگی بنگاه های تولیدی شکافی بزرگ ایجاد شود همین موضوع باشد.

دکتر خدا رحمی در خصوص این موضوع که این تورم همچون آتشی زیر خاکستر است و می تواند دستاوردهای دولت یازدهم را تهدید کند تصریح کرد: به ذهن می رسد حرمت پایین نگه داشتن تورم در کشورمان بیش از سایر متغیرها است.

وی افزود: با بررسی آمار کشورها به این مهم می رسیم که کمتر از 10 کشور در میان 200 کشور جهان وجود دارد که تورم دو رقمی را تجربه می کنند و تعداد قابل توجهی از کشورهای دنیا نیز برای تورم زیر 5 درصد برنامه ریزی کرده اند و این موضوع طبیعی است که یکی از اهداف بزرگ در کشور ما کنترل این شاخص باشد. البته این در حالی است که اگر تورم کتنرل نشود ضربه های مهلکی بر سایر بخشهای اقتصادی و در نهایت پیکره اقتصاد وارد می شود.

دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری در ایران می گوید: پس با توجه به این موضوع هدف گذاری خوب دقیقی (برای کنترل تورم) در کشور ما به وجود آمده است و این موضوع که در بلند مدت بخشی از برنامه کاهش تورم همچون شوکی برای ایجاد رونق به اقتصاد بازگررد مساله ناخوشایندی نیست و به نظر نمی رسد دستاوردهای دولت را تحت الشعاع خود قرار دهد.

وی در خصوص این موضوع که با وجود نقدینگی تقریبا بالای کشور، بنگاههای اقتصادی با کمبود نقدینگی روبه رو هستند افزود: همانطور که اشاره کردم بخشی از این نقدینگی بر روی کاغذ است و عملا پولی ایجاد نشده و نمی توان آن را به بنگاهی اختصاص داد و گره ای از مشکلات آنها را باز نمی کند. بخش دیگر هم این است که همیشه می گویند پول به سمتی حرکت می کند که بیشترین ارزش افزوده را ایجاد کند و بیشترین بازدهی را داشته باشد.

دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری در ایران می گوید: پس با توجه به این نکته، سرمایه گذار دارائی خود را به سمت کاراترین، فعالترین و اثر بخش ترین حوزه هدایت می کند و به نظر می رسد با توجه به شرایط حاکم بر جامعه، نقدینگی موجود گزینه حرکت داده شدن به سمت بخش تولیدنم بیند و نه حرکت به سمت این بخشها را جزو اولین گزینه های خود نمی بیند چشم اندازی کوتاه مدت را هم برای آن تصور نمی کند و ترجیح می دهد به سمت حوزه غیرتولیدی و دلالی برود.

وی در آخر تصریح کرد: یکی از بزرگترین بحران ها، این موضوع است که اقتصاد کشور ما یک اقتصاد بانک پایه است و نزدیک به 90 درصد تامین مالی ها از طریق بانک ها و شبکه پولی انجام می شود و در طرف دیگر بانکهای ما حال خوبی ندارند.

خدارحمی می گوید:این در حالی است که وضعیت صنایع و تولید کنندگانی که اعتبارات و تسهیلات را دریافت کرد خوب نیست و اگر بخواهیم بر آن ها هم فشار بیاوریم نابود می شوند. و برآیند این اتفاقات باعث شده که از یک طرف به بانکی که خود رقمی ندارد می گوییم جرایم را ببخشید، وجه انتظام را ببخشید و در طرف دیگر نمی توانیم بر صنایع فشار آوریم.

کد خبر 16591

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 5 =